20.3.2022 / 16:25
7.3.2022 / 11:14
14.9.2021 / 8:11
2.3.2020 / 10:49
Pravidlá

DobroFantH 2012 – pravidlá

Toto sú pravidlá pre ročník 2012. Okrem nich platia ešte Všeobecné Pravidlá

Náš príbeh sa odohráva na južnej časti ohromného kontinentu Ynev…sveta, ktorý stvorili bohovia, ale ovládajú smrteľné bytosti…sveta plného bojov a mágie – odvahy, odhodlania, hrdinstva a sváru. Presnejšie na úplne južnom okraji ohromnej ríše Pyarronu.

Pyarron, večné mesto ľudí, okolo seba podmanilo všetky územia a svojim tripartitným vedením zabezpečilo mier a rozvoj skoro celej južnej časti svetadielu. Militantná moc rytierskych rádov v spolupráci s Radou inkvizítorov pyarronského panteónu a mágov Bielej stolice dokázala zjednotiť roztrúsené ľudské civilizácie a nastolila poriadok. Tento nevídaný úspech sa však čoskoro stal tŕňom v oku inej, temnejšej, mocnosti južného Ynevu, krajiny temnoty: Kránu. Keď už sa zdalo, že nič nemôže zatieniť svetlo rozvoja, Ranagolovi prívrženci skorumpovali divoké hordy nomádov južných plání a za podpory orkských kmeňov a šíkov kránských Imperiálnych légií so zákernosťou assassinských klanov potiahli do boja proti rozkvitajúcej ľudskej civilizácii. A svetlo sa zmenilo na tmu – život na smrť. Vojna trvala pridlho, osem ťažkých rokov. Pustošenie sa ukončilo až dobytím mesta Pyarron, po 16 mesiacoch obliehania, a zborením Guľovej svätyne, ktorú ľuďom darovali samotní bohovia. Trinásti Ranagolovi pankharti si asi mysleli, že táto porážka ľudskú ríšu zlomí, a preto stiahli svoje légie za svoju temnú hranicu. Ale opak bol pravdou. Pod vedením preživších mágov sa niekoľko sto míľ od Starého Pyarronu, na brehu Mora Galejí, pustilo ľudské pokolenie do výstavby nového Mesta, ešte mocnejšieho a pompéznejšieho ako bola jeho predloha. Práce ešte zďaleka nie sú u konca, ale život ide ďalej a Pyarron už nikdy nebude nepripravený…

Na južnom okraji tejto ohromnej ríše, až za nekonečnými pláňami okupovanými krvilačnými hordami nomádov, sa tiahne vysokánske pohorie nazývané Južné hraničné pohorie, ktoré Pyarron oddeľuje od krajiny večného snehu a ľadu, neprebádaného územia polárneho Ynevu. V tomto nehostinnom kraji civilizácia ustupuje duchovnému svetu horských nomádov a len kde tu sa podarilo pyarronskému ideálu uchytiť. Jedným z týchto miest je aj neveľké mesto Harkun, v ktorom sa naša hra bude odohrávať.

Talenty

Každá postava má svoje schopnosti definované svojimi talentami. Môže ich mať aj viac, na rôznych stupňoch, ktoré budú dané na základe úrovne postavy (zelenáč, mazák, hrdina).
Pred hrou každý hráč dostane svoju postavu aj s detailným popisom schopností.

Boj

Hráči, ktorí sa rozhodnú pre tento talent, budú môcť používať ľubovoľné zbrane – schválené pred hrou ORGami. Môžu tiež používať štíty a brnenia. Na základe kvality a hmotnosti zbroje sa pred hrou určí, koľko životov pridáva.
Ďalšie stupne tohto talentu budú rozvíjať efektivitu v bojových situáciách.

Ulica

Hráči s týmto talentom smú používať krátke jednoručné zbrane (do 40 cm), teda dýky, nože a obušky. Ďalej budú mať možnosť využívať šikovnosť svojich rúk (napríklad pri drobných krádežiach a zámkoch) a svoju charismu na získavanie informácií.

Príroda

Hráči tohto talentu sa vyznajú v bylinkách, neskôr a v zálesáckych zručnostiach. Na vyššom stupni sa z nich stanú zdatní lovci, ktorý môžu používať luk a kopiju.
Luk – ORGami schválený štandardný LARPový luk.
Kopija – 160 cm dlhá obojručná zbraň na bodanie (budú aj nejaké vyrobené vopred)

Duch

V pradávnych dobách, keď krajinu sužovali démoni, elementálny a zvierací duchovia povolaní nadpozemskými vládcami Démonickej ríše, nezostávalo pravekým kmeňom ľudí nič iné, len utekať alebo bojovať. Niektorí si pravdaže vybrali otroctvo, iní boli vyhladení, ale niektorí – možno aj za pomoci iných mocností – našli spôsob, ako s duchmi bojovať, ako ich zahnať či podrobiť. Tajomstvo tohto umenia sa prenášalo z generácie na generáciu. Neskôr už len vyvolení, nesúci špeciálne znaky či povahové črty, dokázali pokračovať v tejto ceste. Dnes ich poznáme ako šamanov, vážených členov každého nomádskeho kmeňa, ktorí dokážu využiť týchto duchov skrývajúcich sa za každodennou realitou nášho sveta.
Hráči s týmto talentom dokážu s duchmi komunikovať a tým sa dostať k špeciálnym informáciám. Hráč si na začiatku hry vyberie konkrétneho ducha, ktorému sa postupne začne podobať, čím získa špeciálne schopnosti.

Viera

Bohovia Ynevu síce nie sú všemocní, ale vo veľkej miere sa snažia zasahovať do diania medzi pozemšťanmi. Z pyarronkého panteónu spomenieme iba pár:
Krad – boh vedomostí, objaviteľov a cestovateľov – toho času vládca božskej rodiny
Arel – bohyňa divokej prírody, búrky, boja a odvahy
Alborn – boh umenia
Darton – boh smrti a cynického humoru
Noir – bohyňa noci, snov a zlodejov
Uwel – boh spravodlivej pomsty a bolesti
Ich súčasným protivníkom je vládca temnej ríše Krán: Ranagol, inak zvaný Baran či Rohatý, prípadne Diabol. Jeho ideológia je v celom Pyarrone zakázaná a prenasledovaná.
Hráči, ktorí si vyberú tento talent, sa naučia ošetrovať zranenia a neskôr ich začne boh (bohyňa) aj ochraňovať a poskytovať im špeciálne informácie.

Mágia

Celý svet Ynevu obklopuje sieť nadprirodzenej energie zvanej Mana. Jedinci, ktorý majú na to talent, dokážu z tejto siete čerpať a vytvárať neobyčajné efekty, zvané kúzla. Avšak na čo iné by sme ju používali, ak nie na ničenie ….
Hráči s týmto talentom strieľajú magickú strelu (strely) a neskôr dokážu skrz rituály vytvárať aj dlhodobejšie magické efekty.
Magická strela – reprezentuje ju plastová guľa (budú k dispozícii), ktorá sa dá hádzať, a po zásahu spôsobuje zranenie za 1 život. Po hodení sa dá zodvihnúť a použiť znova. Protivníci nesmú tieto loptičky ani zbierať, ani takpovediac „odpálkovávať“, aj keď manévrovaním môžu brániť kúzelníkovi v tom, aby ich zodvihol a opäť na nich „zakúzlil“.

Smrť

Ak postava padne na 0 a menej životov, nie je mŕtva iba vyradená. Po 10 minútach sa preberie s jedným životom. Počas tejto doby môže ktokoľvek prísť a povedať „zabíjam Ťa“ a až vtedy je postava naozaj mŕtva. Odoberie sa za ORGom – Zsolom – a jej ďalšia účasť na hre sa bude riešiť.

!!! Zabitie postavy je síce možný, ale z hľadiska LARPu a hry veľmi kontraproduktívny čin, a preto sa svojhlavé a zbytočné zabíjanie postáv bude trestať z moci ORGov !!!