20.3.2022 / 16:25
7.3.2022 / 11:14
14.9.2021 / 8:11
2.3.2020 / 10:49
Pravidlá

Všeobecné pravidlá:
Pravidlo 1. Hrajte sa
Skúste hrať a nie zamýšľať sa nad pravidlami. Nerozmýšľajte nad tým, čo kto dokáže a s kým keď sa spojím budem namakaný. Vžite sa do svojej postavy a hrajte ju čo najlepšie. Ak sa Vám toto podarí, bude hra naozaj stáť zato.

Pravidlo 2. Vždy dbaj na bezpečnosť
Nikdy nebojuj bezhlavo, vždy mysli na to, že proti tebe stojí živý človek. Každá zbraň musí byť schválená organizátormi a musí byť bezpečná. V prípade spôsobenia akéhokoľvek reálneho zranenia je zranený a útočník mimo hry, pokiaľ nie je zranený dostatočne ošetrený a môže pokračovať v hre. Tak isto všetci ostatní hráči sú povinní pomôcť zranenému a ak tak činia, sú tiež mimo hry. Zdravý kamarát je dôležitejší ako quest.

Pravidlo 3. Používaj zdravý rozum
Pravidlá sú postavené voľnejšie. Vždy zvážte, či vaša činnosť nie je v rozpore so zákonom, morálkou alebo dobrými mravmi. Nebudem vám presne rozpisovať, čo smiete a čo nie. Úsudok nechám na vás hráčoch. Pozor! Kto prekročí medze, bude nemilosrdne vyhodený z hry.

Pravidlo 4. Prohibícia
Alkohol na akcii všeobecne nie je striktne zakázaný, ale majte mieru. Alkohol je povolený len plnoletým osobám. V prípade, že sa zistí užívanie alkoholu neplnoletej osobe, bude táto okamžite vylúčená z hry, tak ako aj každý, kto jej alkohol poskytol! Fajčiť sa smie len so súhlasom VŠETKÝCH prítomných, alebo na miestach k tomu vyhradených. Každý fajčiar so sebou musí nosiť popolník/plechovku/fľašu na likvidáciu odpadu fajčenia. Počas hry samotnej je zakázané konzumovať alkohol, či psychotropné látky.

Pravidlo 5. Kostýmová povinnosť
Kostýmy a masky robia veľkú časť atmosféry hry. Hráč, ktorý nemá kostým, môže hrať iba bezvýznamnú postavu. Tak isto je nevhodné, ak sa hráči počas hry venujú iným činnostiam (kecanie o futbale, menenie kariet…) Hráči, ktorý budú predvádzať kvalitnú hru („roleplay“ – napr. vlastné rituály, gore efekty…) budú taktiež odmeňovaný podobne ako za kvalitný kostým.

Postavy:

Ak sa dostatočne včas nahlásite, je vysoko pravdepodobné, že budete hrať postavu, ktorú si zvolíte. Ak nie, postava vám bude pridelená. Každá postava má životy, útok a zvláštne schopnosti.

Životy – Charakterizujú výdrž postavy. Ak klesnú na 0, postava je v bezvedomi v ktorom zostáva 5 min. Ak je postava v bezvedomi, moze ju ktokolvek zabit takzvanou poslednou ranou. Ak postava umrie zostane na mieste ešte 15 min. a potom vyhľadá organizátora, ktorý rozhodne čo s ňou. Počet životov je verejná informácia.

Útok– Je to schopnosť postavy spraviť zranenie. Aký ma postava útok, toľko životov si musí zasiahnutý hráč odpočítať. Ak hráč chce, môže si toto číslo znížiť. Rovnako hráč môže povedať, že nechce dotyčného zabiť. V tom prípade, ho vždy nechá na 0 životoch, čiže v bezvedomí.

Schopnosti– Takmer každá postava má nejaké výnimočné schopnosti, ktoré budú presne popísané v denníku jej postavy. Ak iný hráč neverí schopnostiam iného hráča ma právo nahliadnuť do denníka inej postavy, aby sa presvedčil.

Mágia– Ak má postava nejaké magické schopnosti, ich presný popis má v denníku.

Pravidlá pre Boj:

  • Bojuje sa iba schválenými drevenými, alebo inými bezpečnými zbraňami (žiadne ostré rohy, hrany, špičky, trčiace kovové súčiastky).
  • ZBRANE NEMUSIA BYŤ NUTNE OBAĽOVANÉ, ALE ICH BEZPECNOSŤ BUDE PREVEROVANÁ. (A bude preverovaná na samotnom hráčovi)
  • Príklad: Hlúpy Janko si na hru prinesie svoj krásne ozdobený neobaľovaný drevený meč. Pri kontrole zbraní bude hlúpy janko podrobený skúške. Najprv si pár kôl zašermuje s orgom, potom si vymenia zbrane a org mu predvedie jeho štýl boja. Niektorí hráči notoricki známi svojim spôsobom šermu (napr. Nehlúpy Janko) ani nebudú testovaní a drevená zbraň im bude rovno zakázaná.

  • Drevené zbrane: Každý, kto sa rozhodne že chce používať drevenú neobaľovanú zbraň, bude odskúšaný v boji organizátormi.
  • Smie sa útočiť len na zásahovú plochu, t.j. na trup, ramená (od pleca po lakeť), stehná (od kolena nahor)
  • Kĺby (lakte a kolená) nie sú zásahová plocha. Je prísny zákaz útočiť, alebo naznačovať útoky na hlavu, krk, rozkrok.
  • Všetky útoky sú vedené rozumnou silou a zásahy sa tlmia (Tlmia sa aj zásahy obaľovanými zbraňami!!!). Je zakázané šermovať nekontrolovane a prerážať kryty súpera silou. Tak isto je zakázané útočiť na zbraň s cieľom ju poškodiť alebo zlomiť.
  • Je zakázané bodať a naznačovať body. Okrem zbraní na to určených, patrične tomu prispôsobených a špeciálne schválených (kopija, halapartňa)
  • Je zakázané zatláčať súpera do nebezpečného terénu (stromy, strmý kopec…)
  • Bojové pravidlá sa nesmú meniť ani v prípade, že všetci súperi súhlasia so zmenou (napr. všetci súperi by súhlasili s používaním bodov)

Bojuje sa v reálnom čase. Takže, keď chcem utekám, keď bojujem – bojujem. Zranenie môže jedna postava inej spôsobiť raz za približne 2 sekundy. Osobne doporučujem útočiť na rôzne zásahové plochy striedavo, potom nevznikajú problémy, či už to boli 2 sekundy. Opäť používajte zdravý rozum.

Príklad: Hlúpy Stanko vezme svoj 140 cm obojručný meč a pri súboji bude robiť malé, asi 10cm pohyby, opakujúc za 1, za 1, za 1… – toto nieje zdravý rozum, to je doslova snaha o podvádzanie. Každý úder by mal byť vedený s viditeľným náprahom (aby bolo vidieť že nejaký úder prichádza) a primeranou silou (aby bolo cítiť, že nejaký úder bol zasadený).

Zbrane v meste – v meste platí zákon o nosení zbraní, ktorí vraví, že jediní ľudia, ktorí smú nosiť zbraň dlhšiu ako 40cm sú príslušníci mestskej gardy a niekoľko vybraných ľudí, ktorí vlastnia povolenie na nosenie zbrane (pozor, toto pravidlo nezakazuje nosiť zbrane, ale ak u Vás mestská garda zbraň objaví, budete z toho mať nepríjemnosti… zariaďte sa podľa seba)

Pravidlo zabil si ma – Ak nejaký hráč dostane zásah, môže povedať, že táto rana ho zabila a je na mieste mŕtvy. Opäť používajte zdravý rozum.

Smrť postavy – Ak je nejaká postava hráčovi zabitá a dostaví sa za organizátorom, môže mu organizátor prideliť novú postavu. Nové postavy so schopnosťami a životopisom sa budú prideľovať len v prípade, ak organizátor uzná, že smrť postavy bola nešťastná náhoda (náhodou sa priplietol do boja, náhodou ho zavalilo v šachte), alebo výsledok nejakého priameho hráčskeho úsilia (vrah dostane kontrakt, pri plnení ktorého umrie…). Ak organizátor usúdi, že smrť postavy bola zbytočná, alebo hlúpa (ta nechám sa zabiť, šak dostanem novú postavu / ta išli sme len tak olúpiť jednu skupinku a oni nás sundali), hráč dostane novú postavu zo skupiny obyčajných občanov s max. 1 schopnosťou (začíname od nuly). Hráč nebude po smrti hrať rovnakú postavu ako pôvodne a nebude hrať ani rodinného príslušníka/priateľa/milenku svojej pôvodnej postavy. Nová postava si nepamätá nič z toho, čo urobila stará postava (ak niekto napríklad urobí to, že z pomsty zabije svojho vraha, bude okamžite vylúčený z hry).

Mŕtvoly– mŕtvoly postáv sú na hre dôležité. Každý hráč, ktorému zabili postavu, zostáva po smrti na mieste ešte 15 minút tak, aby bolo jasné, že stvárňuje mŕtvu postavu (dobrý herecký výkon, roleplay, sa cení). Ak za týchto 15 minút príde k hráčovi iná postava, môže mu zobrať herné predmety, alebo ho, resp. mŕtvu postavu, niekde odniesť. Hráč, ktorý stvárňuje postavu nesúcu mŕtvolu, nesmie pri danom stvárnení behať, bojovať ani používať schopnosti.

Skúsenostné body (expy) – Skúsenostné body budú hráčovi prideľované organizátorom tak, že hráč mu porozpráva čo, kde a ako urobil a organizátor zváži, koľko bodov mu pridelí. Hráč nevie koľko skúsenostných bodov dostal a nevie ani koľko ich má dokopy. Skúsenostné body si zapisuje organizátor a keď hráč dosiahne hranice, organizátor mu povie, že si môže zvýšiť nejakú schopnosť.

Body za herný prejav, roleplay – Na hre sa bude pohybovať niekoľko hráčov, ktorí budú hodnotiť herný prejav, roleplay. Ich totožnosť nebude ostatným hráčom prezradená, ani oni sa nebudú poznať medzi sebou. Títo hráči budú orgom hlásiť, ktoré postavy mali na hre dobrý herný prejav, roleplay a takýmto postavám budú pridelené bonusové body. Body za herný prejav, roleplay sú ekvivalentné skúsenostným bodom, expom a budú prideľované naozaj štedro.

Dĺžka zbraní

  • Malá – do 40 cm
  • Zbran k štítu – do 80 cm
  • Jednoručná – do 90 cm
  • Obojručná – do 120 cm
  • Drevcová – do 180 cm
  • Dve zbrane – súčet maximálne 140 cm

To akú zbraň môžete používať budete mať uvedené pri postave.

Strelné a vrhacie zbrane:
Niektoré postavy budú mať schopnosť používať strelné a vrhacie zbrane. Pre tieto zbrane platí, že zásahová zóna je všetko okrem hlavy, krku a rozkroku. Strieľať a vrhať do súbojov je povolené.

Všeobecné gestá:
Ruka zodvihnutá nad hlavou – Hráč je mimo hry. Najpravdepodobnejšie je, že stvárňuje mŕtvu postavu, a presúva sa ku organizátorovi.
Ruka/y položené za hlavou – Hráč stvárňuje postavu, ktorá je skrytá, alebo neviditeľná. Ak postava, ktorú stvárňujete, nemá schopnosť vidieť neviditeľných, tak ho ignorujte.

Herná doba:
Herný deň trvá nepretržite od 9 hodiny ráno až do 18 hodiny večer, prípadna herná noc sa začína približne o 21 hodine a končí približne o 23 hodine.

Ekonomika:
Na hre budú, ako platidlo, používané herné peniaze – medené, strieborné a zlaté dukáty. Každý hráč na začiatku obdrží istý obnos peňazí. To, koľko, ktorá postava dostane peňazí, závisí od životopisu a povahy postavy.

Tvorba postavy:
Tvorba postavy hráča prebieha nasledovne. Hráč sa rozhodne, za akú postavu by chcel hrať a napíše to organizátorovi v prihláške – prostrednictvom registačného formulára. Bolo by dobré, ak by hráč napísal svoju predstavu o tom, čo by asi postava mala ovládať (príklad: zlodej s magickými schopnosťami, liečiteľ špecializovaný na elixíry…), alebo priamo nejaký životopis postavy (za dobrý životopis sa prideľujú schopnosti navyše). Životopis nemusí byť veľmi rozsiahly – hodnotí sa kvalita, nie kvantita. Ak plánujete na hru prísť s priateľmi a chodiť s nimi v jednej skupine (poprípade si vytvoriť niečo ako vlastnú gildu), napíšte aj mená vašich kolegov.

Poslednou vecou, ktorú si zvolíte je, či si chcete postavu vytvoriť sami, alebo ju má vytvoriť organizátor.

Ako pomôcka, čo všetko má mail obsahovať, slúži link na dotazník na konci tohto textu.

Prečo sa nezverejňujú celé pravidlá tvorby postáv?
Chceme sa tým vyhnúť hráčskym kalkuláciám typu “on je bojovník, tak to si asi dal dva body do skillu toho a bod do toho…”, ktoré kazia atmosféru hry. Takto bude každý hráč poznať len pravidlá pre svoju postavu.

Rasy:
Vo svete sa vyskytujú prakticky všetky známe fantasy rasy. Za to, že sa hráč rozhodne hrať nejakú fantasy rasu nezískava žiadne špecifické výhody ani nevýhody.

Skilly, učenie nových schopností:
Ak sa rozhodnete vytvoriť si postavu sami, bude vám mimo iné poslaný aj zoznam špeciálnych schopností, z ktorých si niekoľko budete môcť vybrať. Schopnosti môžu mať niekoľko levelov s rozdielnzmi efektmi. Level schopnosti sa dá zvýšiť za skúsenostné body, ktore dostane hráč od organizátora (za kvalitnú hru, roleplay).

Postava sa počas hry môže naučiť aj novú schopnosť. Nové schopnosti sa získavajú tak isto za skúsenostné body, ale je k nim nutné nájsť ešte aj postavu so štatútom učiteľ (špeciálna schopnosť). Učiteľ dokáže niekoho naučiť len schopnosti, ktoré on sám ovláda. U učiteľa sa schopnosti dajú naučiť aj bez skúsenostných bodov, ale vyžaduje to ak už nič iné, tak minimálne čas.