20.3.2022 / 16:25
7.3.2022 / 11:14
14.9.2021 / 8:11
2.3.2020 / 10:49
Pre rodičov

Vážení rodičia,

vítame Vás na stránkách akcie Dobrofanth. Skratka dobrofanth znamená Dobrodružná fantasy hra, čo vystihuje podstatu celej akcie. Dobrofanth je týždňová larpová akcia, ktorá vyvrcholí niekoľkodňovou hrou. Na akciu majú bez obmedznia prístup ľudia starší ako 18 rokov. Ľudia, ktorí 18 rokov ešte nedosiahli, potrebujú povolenie od rodičov. Bohužiaľ, veľa rodičov svoje dieťa na larp pustiť nechce. Sme presvedčení o tom, že hlavnou príčinou je nedostatok informácií. Preto sme ochotní informovať Vás o všetkom, čo potrebujete vedieť.

O Dobrofanthe

Akcia dobrofanth sa koná každoročne od roku 1989. Trvanie akcie je jeden týždeň, pričom hlavným prvkom je niekoľkodňová hra, začínajúca v stredu ráno a končiaca v nedeľu v priebehu dňa. Hra neprebieha non-stop, hrá sa iba cez deň, počas dňa je možné sa kedykoľvek stravovať (tento rok pripravujeme dobové jedlá v dobovom hostinci). Tohtoročná hra má zápletku zo sveta fantasy. Zápletkou príbehu je ohrozenie sveta, v ktorom postavy príbehu žijú. Hráči sú rozdelení do frakcie bojovníkov, mágov, alchymistov a každý má svoje povolanie (remeselník, duchovný, lovec). Bližšie informácie sú v sekcii: Kasty a frakcie. Hráč sa môže sám rozhodnúť, čo bude hrať. Svojej postave potom prispôsobí i herný kostým.

Okrem tejto hlavnej hry sú pripravené aj sprievodné akcie, napríklad kurz šermu pre začiatočníkov, malé divadelné scény (tzv WorkShopy), malá niekoľkohodinová hra a podobne.

O Larpe

LARP je skratka výrazu „Live action role-playing“, čo v preklade do slovenčiny znamená hranie rolí naživo. Pojem larp označuje široké spektrum hier s rôznorodou tematikou, ktorých spoločným menovateľom je práve hranie rolí. Hráč pred hrou dostane všetky potrebné informácie o svojej postave. Zistí ako sa volá, spozná svoje schopnosti, ciele, charakter, prípadne i vzťahy s ostatními postavami. Všetci hráči sú oboznámení s charakterom sveta, v ktorom sa hrá. Môže ísť o súčasný svet, hra však môže byť i z prostredia nejakého vymysleného sveta (napríklad Tolkienovský svet z príbehu Pán prsteňov), prípadne zasadená do histórie. Hra nemá scenár, ale každý hráč na základe informácií, ktoré dostal, sa snaží čo najpresvedčivejšie zahrať svoju postavu. Komunikáciou a interakciou s ostatnými hráčmi sa snaží dosiahnuť ciele svojej postavy. To, ako hra dopadne, nie je nikdy dopredu dané. Záleží to od hráčských schopností jednotlivých hráčov.

Hráči obyčajne mávajú svojej postave prispôsobený kostým. Síce dôležitejšie ako kostým je stvárnenie postavy, kostým dodá hre tú správnu atmosféru. Preto my na hrách kostým vyžadujeme. Na druhej strane sa ale nemusíte báť, že by to museli byť nejaké divadelné kreácie. Nejde nám o to, aby ste za kostým dali celý majetok. Skôr by mal danú postavu nejak charakterizovať.

Hra má obyčajne pravidlá, ktoré upravujú možnosti interakcie hráčov počas hry a upresňujú základné herné mechanizmy. Pravidlá hry tohtoročného dobrofanthu nájdete v tejto sekcii

Pravidlá upravujú iba správanie sa počas hry. Keď hra skončí, alebo je pozastavená, hráči za svoje postavy už nehrajú, pravidlá hry neplatia.

Technické záležitosti

  • Hra sa koná v obci Krásnohorské podhradie, v okrese Rožňava (viď. sekciu Ako na mieste).
  • Ubytovanie je vo vlastných stanoch na lúke pri obecnom futbalovom ihrisku. Hygienické zariadenia (sprchy, WC) a pitná voda sú zabezpečené v priľahlom kempe. V prípade záujmu je možné ubytovanie v chatkách v kempe. Cena chatky na jednu noc pre jednu osobu je cca 5 € (nieje zarátaná v účastníckom poplatku)
  • Jedlo: V obci sú potraviny, stravovacie zariadenia.
  • Hráči sa na hru skladajú tzv. účastníckym príspevkom (viď. sekciu Účastnícke príspevky). V účastnickom príspevku je zahrnutý poplatok za používanie hygienických zariadení a pitnej vody v priľahlom kempe a organizátorské náklady na hru.
  • Počas akcie je zabezpečený zdravotník. Stanový tábor bude v noci aj cez deň svojpomocne nepretržite strážený.
  • Čo všetko nezabudnúť: viď. sekciu Čo so sebou

Prehlásenie

Akcia je prevažne organizovaná ľudmi nad 25 rokov, často vysokoškolského vzdelania, či študentmi vysokých škôl, ktorí ctia zákony SR a ich cieľom je dodržiavať morálne zásady spoločnosti. Na hre platí prohibícia alkoholu, cigariet a omamných látok. Keďže sa jedná o viacdňovú akciu, mimo hry síce prohibícia neplatí, ale v prípade že sa organizátori dozvedia o nejakom porušovaní zákonov SR hráčmi, budú títo hráči okamžite vykázaní. Na hre sa bojuje bezpečnými obaľovanými drevenými mečmi. V prípade akýchkoľvek otázok prosím kontaktujte organizátorov, radi odpovieme na vaše otázky.

Prečo vlastne vyžadujeme povolenie od rodičov? Proste neorganizujeme detský tábor. Aj napriek tomu, že sa snažíme, aby všetko prebehlo v poriadku a dbáme na bezpečnosť všetkých zúčastnených, neberieme za nich priamu zodpovednosť.