20.3.2022 / 16:25
7.3.2022 / 11:14
14.9.2021 / 8:11
2.3.2020 / 10:49
Sprievodné akcie

Ťaženie v Košiciach

Dátum konania: 7.marec 2009
Začiatok akcie: 10:00
Miesto konania: Zastávka pod Výhliadkovou vežou (ide tam autobus č.29 smerom na kavečany)

tazenie_plagat_small

Ide o LARPové ťaženie pre nováčikov, ale aj skúsenejších hráčov v Košiciach. Príďte sa zabaviť, zahrať sa na svoje obľúbené fantasy postavy, trošku si zašermovať, vyriešiť pár hádaniek, nakopať do zadkov pár zloduchov, poopekať, atď… Pripravujeme pre Vás doobedie/poobedie plné zábavy a dobrodružstva.

Hra je riešená formou skupinoviek (nadšenci Baldurs Gate, alebo Icewind Dale si určite prídu na svoje, ale nielen oni :) ). Skupinka sa vyberie cestou do zabudnutého kráľovstva, kde sa bude stretávať s ďalšími “obyvateľmi”, ale aj príšerami.

Vstup je voľný, ked máte, prineste si kostýmy, poprípade nejaké LARPové zbrane, keď nemáte, nevadí, ak budeme môcť, požičiame.

Stretnutie je na zastávke pod výhliadkovou vežou, tam na Vás bude čakať niekto z organizačného týmu. (spoznáte ho podľa kostýmu 😉 )

Bitka pri Blatnom brode

Dátum konania akcie: 9.5.2009
Začiatok akcie: upresníme už čoskoro
Miesto konania akcie: upresníme už čoskoro

Pravidlá hry:

Základné a všeobecné pravidlá:

1. Počas hry je zakázané konzumovať alkoholické nápoje a požívať omamné a psychotropné látky. Takisto je zakázané fajčiť v lokáciách a v ich blízkosti. Pokiaľ už musíte fajčiť a niektorý hráč Vás požiada, aby ste sa vzdialili, urobte tak prosím.
2. V prípade, že dôjde k zraneniu, alebo ublíženiu inému hráčovi: !! Zanechajte na nutný čas hru a pomôžte či už pri ošetrovaní, alebo pri prenose zraneného. Zdravie kamaráta je prednejšie, ako víťazstvo v hre !!
3. Umrel som: Pokiaľ máte pocit, že by Vás zásah protivníka zabil (napríklad nabratie kopijou do hrude v rozbehu), aj keď máte ešte dosť životov, môžete to oznámiť súperovi a považujete sa za mŕtveho. Toto pravidlo je dobrovolné a závisí len na Vašom vlastnom úsudku.
4. Správajte sa čestne a bezpečne. Sme tu preto, aby sme sa bavili a nie pozabíjali. Hráči bojujúci nebezpečne, budú na svoje správanie upozornení, a pokiaľ svoje správanie nezmenia, budú vykázaní z hry.

Zbrane:

1. Všetky zbrane musia byť bezpečné. Obaľovanie nieje povinné, ale v prípade, že zbraň (alebo jej užívateľ), budú vyhlásení organizátormi za nebezpečné, môže byť zbraň do konca hry zabavená, resp hráč vykázaný z hry. Odporúčame použiť prekrytie čepele mäkčenou vrstvou (čiastočne mirelon, alebo karimatka). Bezpečnosť zbrane bude testovaná na jej majiteľovi.
2. Povolené rozmery:
* obojručná zbraň: 120cm
* jednoručná zbraň: 90cm
* zbraň k štítu: 80cm
* štít: 60cm
* drevcové zbrane (kopije, halapartne): 180cm
* dve zbrane (súčet max): 140cm (ani jedna nesmie prekročiť 90cm)
3. Šípy pre luky musia mať mäkčené hroty. Ak neviete ako to spraviť, pozrite si návod: http://www.alistaire.net/eurosip/sipy.htm
4. U bodných zbraní (kopije) je povinné aspoň 20cm prekrytie špičky rúčky makkou vrstvou.
5. U zbraní s pohyblivými časťami môže mať pohyblivá časť maximálne 25% dĺžky:
* obojručná: 30cm
* jednoručná: 25cm
* zbraňk štítu: 20cm
* pri dvoch zbraniach sa to bude brať individuálne podľa brane. Drevcové zbrane nesmú mať pohyblivé časti. Príklad: obojručný reťazový palcát 90 cm rúčka + 30 cm šnúrka s bambuľou na konci.
6. Luky, obojručné zbrane, drevcové zbrane a dve zbrane sú špeciálne skupiny a majú ich povolené len niektoré frakcie.
7. Pri drevcových zbraniach platí ako zásah len bod (kopije) respektíve sek (halapartne) útočnou časťou zbrane. Neplatí zásah rúčkou alebo tupým koncom.

Zásahové plochy:

1. Za zásahové plochy sa považujú:
* hruď
* chrbát
* horná polovica rúk (od lakťa po plece)
* celé nohy
2. Kĺby, ako sú lakte a kolená spadajú síce do zásahových plôch, ale je zakázané na ne úmyselne útočiť.
3. Je zakázané útočiť, alebo naznačovať útoky na krk, hlavu, kľúčne kosti, rozkrok, ruky a zápästia.
4. Zásahové plochy pre bodné zbrane a luky sú:
* hruď
* chrbát
* stehná
* horná polovica rúk (od lakťa po plece)

Pravidlá hry:

Frakcie:

V hre vystupujú dve odlišné armády, ktoré sa delia, každá do troch frakcií.

1. Pre armádu orkov sú to tieto kmene:
* Kmeň Zúrivého medveda
* Kmeň Krvavého drápu
* Kmeň Veľkej vlčice
2. Pre kráľovskú armádu ú to tieto vojenské regimenty:
* Pluk Šľachtickej kavalérie
* Slobodný regiment
* Kráľovská garda

Lokácie:

Každá lokácia bude farebne označená podľa armády a frakcie. Vnútri lokácie sa bude nachádzať vlajka, ktorá bude unikátna podľa frakcie. Pri vlajke sa budú nachádzať kartičky vojakov.

Boj:

Prosíme bojujte bezpečne a podľa vyššie uvedených pravidiel. V prípade masových bitiek sú všetci mŕtvi hráči povinní ustúpiť mimo bojiska a počkať až do konca bitky.
Vojaci a hodnosti:

V rámci každej armády sú tri hodnodti:

* vojak [3 životy]
* velitel frakcie (regimentu alebo kmeňa) [5 životov]
* panovník [7 životov]

Každá frakcia bude mať obmedzený počet kartičiek vojakov pre svoju frakciu a to v pomere 5(vojaci):1(velitel) a to všetko krát priemerný počet hráčov na frakciu.

Na vysvetlenie:

Pokiaľ sa na hru prihlási 60 hráčov a priemerný počet hráčov bude 10, každá frakcia bude mať k dispozícii 50 kartičiek vojakov a 10 kartičiek velitelov.

Postava Panovníka je nesmrteľná a nieje možné ju zabiť, môže však padnúť do zajatia.
Smrť a oživovanie:

Každý hráč, ktorý sa príde oživiť do lokácie sa musí dotknúť vlajky a zobrať si novú kartičku vojaka. Pokiaľ v lokácii už došli všetky kartičky na oživovanie, hráči, ktorí umreli sú bohužiaľ úplne eliminovaní z hry, a už sa jej nemôžu ďalej zúčastňovať.

Liečenie:

Hráč, ktorý nemá plný počet životov sa môže ísť kedykoľvek vyliečiť a to tak, že príde do svojej lokácie a dotkne sa svojej vlajky. Počet životov sa mu znova doplní na maximálny počet pre jeho hodnosť.

Zajatie:

Postavy panovníkov sú síce nesmrteľné, ale môžu padnúť do zajatia. V prípade, že hráč hrajúci vládcu stratí všetky svoje životy, musí ísť k lokácii frakcie, z ktorej mu hráč ubral posledný život, dotknúť sa súperovej vlajky a potom sa môže vrátiť do svojej lokácie, aby sa vyliečil podľa pravidiel o liečení. Pozor, aj niektoré jednotky sa riadia týmto pravidlom.

Vlajky:

Každá frakcia má svoju vlajku, ktorá môže byť ukoristená. Pokiaľ bude Vaša vlajka ukoristená, môžete sa vo svojej lokácii oživovať len ako Vojaci. V prípade, že kartičky vojakov v lokácii už došli, je možné sa oživovať ako veliteľ.

Pravidlá pre frakcie:

Strana orkov

* Kmeň Zúrivého medveďa:

Najzúrivejší a najkrvavejší kmeň Orkov. Nevyznačujú sa nijakou taktikou, ale ich bojovníci (berserk) sú veľkým postrachom panovníkov. Či už obrnených, alebo aj len obyčajných pešiakov. Hovorí sa, že keď prepadnú bojovému ošiaľu môžu už aj smrteľne ranení bojovať ďalej až do úplného vysílenia organizmu. Najčastejšie sa obliekajú do rôznych kožušín a zo zásady nenosia brnenie.

Obmedzenia na zbrane: two handed heavy whatever (alebo ináč povedané, čím väčšie a obojručnejšie, tým lepšie). Členovia tejto frakcie nemôžu (nevedia) používať žiadnu nie-obojručnú zbraň.

Špeciálna vlastnosť: bojovníci tohoto kmeňa sú tak šikovní a obratní v boji, že je ich takmer nemožné prekvapiť nepripravených. Akýkoľvek zásah do chrbta ich nezraňuje (majú chrbát vyňatý zo zkupiny zásahových plôch).

* Kmeň Krvavého drápu:

Je to jeden z najviac vyspelých kmeňov. S veľkou obľubou používajú ukoristené zbrane a odievajú sa do ukorystených brnení. Sú excelentní bojovníci v uzavretých formáciách a dokážu sa správať veľmi usporiadane a disciplinovane. Panovník Grishnak vzišiel práve z tohoto kmeňa a snaží sa ho cielene čo najviac upodobniť do formy regulérnej armády.

Obmedzenia na zbrane: môžu používať drevcové zbrane a luky, avšak nesmú (nevedia) používat obojručné zbrane.

Špeciálna vlastnosť: kôli tomu, že vojaci tohoto kmeňa bývajú často kvalitne a dobre vyzbrojení a vystrojení, majú vždy o jeden život naviac.

* Kmeň Veľkej vlčice:

Tento kmeň je známy svojou zákernosťou a záškodníckou činnosťou. Veľakrát operujú v štýle nepriateľa a zo zálohy útočia na protivníkov. Obľubujú hlavne luky a veľakrát majú cvičených vlkov ako spojencov v boji. Sú však mierne bojazliví a pokiaľ sa dá vyhýbajú sa priamej konfrontácii s protivníkom.

Obmedzenia na zbrane: môžu používať len luky a jednoručné zbrane poprípade kombináciu dvoch zbraní.

Špeciálna vlastnosť: pri zásahu do chrbta spôsobujú protivníkom o jedna väčšie zranenie.

Špeciálna nevýhoda: nikdy nebojujú proti presile. V prípade boja z blízka s viac ako jedným protivníkom utekajú z boja.

Strana kráľovskej armády

* Pluk šľachtickej kavalérie:

Bohato a kvalitne vyzbrojená armádna jednotka. Keďže pozostáva iba zo zámožných a bohatých šľachticov, ich výbava a výstroj je veľmi kvalitná, Vo väčšine bitiek, ktorých sa zúčastnili vystupovali ako jednotka ťažkej, resp. ľahkej kavalérie. Keďže sú viazaní vazalskou prísahou, musia sa bojov zúčastniť, aj keď nie vždy majú o to záujem. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo je morálka tejto jednotky veľmi premenlivá.

Obmedzenia na zbrane: môžu používať iba kópiju, alebo meč a štít.

Obmedzenia na vybavenia: členovia tejto jednotky musia mať povinne ako vybavenie brnenie (nemusia to byť plechy, stačí linoleova replika)

Špeciálna vlastnosť: vďaka kvalitnej výzbroji a výstroji a neraz dobrému tréningu majú všetci členovia tejto jednotky vždy o dva životy naviac.

* Slobodný regiment:

Jedná sa o bežných rekrutov z radov bežného ľudu, ktorým za službu v armáde bude zrušené poddanstvo. Každý člen tejto jednotky nieje regulérny vojak a bol zverbovaný do tejto jednotky takpovediac priamo od pluhu. Ich výbava je rôznorodá a väčšinou bojujú s tým, čo im bolo pridelené. Pokiaľ niesú pod priamým velením, väščinou sa snažia vyhýbať boju. Častokrát aj keď sú v taktickej, alebo pozičnej výhode, neraz sú rozprášení v priebehu prvých stretov.

Obmedzenia na zbrane: môžu používať akúkoľvek kombináciu zbraní.

Obmedzenia vojska: táto armáda nemá žiadných veliteľov a vždy sú im pridelení z iného pluku. Preto táto strana nebude mať žiadne kartičky veliteľov, ale iba kartičky vojakov. Bude ich mať však o polovicu viac ako je štandardný počet. (pri vyššie uvedenom príklade 75 kartičiek vojakov a 0 kartičiek veliteľov)

Špeciálna vlastnosť: ak sa vzdajú, tzn: zdvihnú obe ruky so zbraňou nad hlavu a utekajú nie je možne ich zabiť ale iba zajať.

Špeciálna nevýhoda: nikdy nebojujú proti presile, alebo v obkľúčení. V prípade boja z blízka s viac ako jedným protivníkom utekajú z boja.

* Kráľovská garda:

Elitná jednotka kráľovskej armády. Skladá sa z veľmi dobre vycvičených vojakov, ktorí boli vybraní ako osobná garda a ochranka kráľa. Budú za neho bojovať až do posledného dychu a bez akýchkoľvek výčitiek. Hovorí sa, že nikdy neustúpili z boja, a radšej padli než aby opustili pridelenú pozíciu.

Obmedzenia na zbrane: nemôžu bojovať drevcovými zbraňami a nepoužívajú luky. Najobľúbenejšia kombinácia je štít a meč

Obmedzenia na kostýmy: môžu mať oblečené kostýmy iba v kráľovských farbách (žltá a zelená)

Špeciálna vlastnosť: kráľ ich môže liečiť dotykom dlaňou a vyslovením svätých slov: “Nech sú tvoje rany zahojené, nech získaš silu ďalej bojovať, nech ťa svätí spevádzajú.” Po vyslovení týchto slov je gardista vyliečený na maximálny počet životov. Kráľ môže liečiť naraz iba jedného gardistu.

Špeciálna nevýhoda: pokiaľ kráľ padne do zajatia, strácajú svoju špeciálnu vlastnosť, kým sa znova nevylieči